Danijeli gradi fabriku u Šapcu

BEOGRAD, 29. marta 2012. (Beta) - Predstavnici Vlade Srbije i italijanskog proizvodjača čelika i mašina za preradu metala Danijeli (Danieli) potpisali su u četvrtak memorandum o razumevanju za investiciju te kompanije u fabriku specijalnih čelika u Šapcu u vrednosti od 500 miliona evra.

Memorandum o razumevanju u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića potpisali su ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić, operativni direktor kompanije Danijeli Franko Alceta i gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.

Cirić je na konferenciji za novinare posle potpisivanje memoranduma kazao da će u Danijelovoj fabrici biti otvoreno 1.000 radnih mesta, a proizvodiće se 750.000 tona čelika i vrednost izvoza će biti milijardu evra godišnje.

Tadić je istakao da se tom investicijom dovode moderne tehnologije u Srbiju i unapredjuje metalski kompleks. On je dodao da Danijeli nije zamena za smederevsku železaru, za koju država, posle povlačenja američkog Ju es stila, traži strateškog investitora.

Italijanska kompanija će napraviti čeličanu na severozapadu Šapca u slobodnoj zoni, na placu površine 110 hektara pored reke Save.

Pogledajte još