Majstori za suši

Restoran “Džindžer” bio je domaćin poznatim ličnostima koje su se takmičile u veštini spremanja tradicionalnog japanskog specijaliteta - sušija.

Organizatori su na najoriginalniji način želeli da predstave ponudu novog jela u svom restoranu, pa su odlučili da se u jelovniku suši zove po imenu pobednika.

Od četiri takmičarska para, po oceni žirija najveštije i najpreciznije su se pokazale voditeljke Ana Pendić i Marija Kilibarda.

Anin i Marijin suši već se nalazi na meniju. Jedini par koji su činile dve dame, i to ni manje ni više nego “Loto” i “Bingo” dame u satenskim topićima i kecelji, pod budnim okom šefa kuhinje Rema Helca, umotale su najukusnije jelo od sirove ribe.

Ostali parovi nisu zaostajali i svi su se dobro zabavljali ređajući pirinač sa nori algama, šargarepom, japanskim renom wasabi i komadićima lososa. Kada su sve poređali, što i nije bilo nešto teško došao je red na umotavanje. To je bio najteži deo posla za sve - jednima je ispadao pirinač, drugima su krajevi bili prazni pa su se malo i nervirali, a najviše pevačica Ana Štajdohar, kojoj je partner u timu bio muzičar Nikola Demonja. Nakon umotavanja svi su uzelu nož u ruke i krenuli u seckanje sušija na komadiće koji treba da budu iste veličine, što im baš i nije polazilo za rukom. Ali nećemo im uzimati za zlo - jer svima je ovo bio prvi put.

Nakon instrukcija i takmičenja usledilo je proglašenje pobednika, a onda su nam pod ruku došli štapići i degustacija pravog sušija mogla je da počne.

Predstavljeno nam je preko 30 vrsta “zaslađenog i začinjenog pirinača”. Da bi dobio pravi ukus suši se i pohuje na japanski način uz obavezni list đumbira, koji kako su nam objasnili treba da neutrališe ukus drugog jela kako biste osetili pravi ukus sušia.

U zanimljivom enterijeru dalekog istoka uživali su Vasil Hadžimanov, Bojana Lekić, Bane Trifunović, Aida Alilović, Neven Bošković, Dejan Cukić, Goran Jevtić……

Inače cena sušija kreće se od 200 do 1080 dinara, koliko košta Ginger specijal koji je kombinacija svih vrsta sušija.

Tekst: Jelena Antonijević

Pogledajte još