Neophodan zakon o poreklu imovine

BEOGRAD, 29. marta 2012. (Beta) - Za uspešnije sprečavanje korupcije medju funkcionerima treba doneti zakon o poreklu imovine, ocenio je u četvrtak član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić.

Na konferenciji "Podsticaj antikorupcijskom merama na lokalnom nivou", on je rekao da je nije dovoljna samo kontrola imovine funkcionera, već je bitan i zakon o poreklu imovine zbog takozvane pobočne korupcije.

Taj zakon bi, kako je precizirao Čupić, omogućio da Agencije ispita i imovinu raznih lica koja su povezana sa funkcionerima rodbinskim i drugim vezama.

"Ako pogledate, naši funkcioneri, bar ono što smo videli u javnosti, to su sve siromašni ljudi, izuzetno siromašni ljudi. Ali kad u toku dana promene po tri 'armani' odela, onda se pitam odakle ta imovina", rekao je on i dodao da je jedan od uspeha Agencije da je 20.000 funkcionera prijavilo imovinu.

Čupić je rekao da i na republičkom i lokalnom nivou postoje velike zloupotrebe javnih službi za potrebe partijskih interesa.

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije ocenio je da su srpski zakoni po pitanju koruptivnih dela izuzetno blagi i istakao da je on za oštre kazne.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Djordje Staničić istakao je da je potrebna bolja osposobljenost države i lokalne samuprave za borbu protiv korupcije.

Pogledajte još