Tužni filmovi usrećuju ljude

Kako su naučna istraživanja potvrdila, gledanje tužnih filmova nakratko usrećuje ljude i tera ih da preispitaju svoje veze. Naravno, kada ih posle uporede sa "filmskim tragičnim ljubavima", njihovo trenutno stanje im se učini sretnim. Gledanje tužnih priča poput filma "Titanik" ili "Slatkog novembra" ljudima obrati pažnju na pozitivne aspekte njihovog života.

ZANIMLJIVO: Jedan od najtužnijih filmova svih vremena - "Titanik" vraća se u bioskope u 3D verziji

Ovo zanimljivo istraživanje sprovedeno je tako što su ispitanici gledali tužan film, a zatim ocenjivali nivo sopstvene sreće. Nakon toga su ocenjivali status svoje veze, životnih ciljeva i života uopšte. Naravno, sve to pod utiskom tužnog filma, što je bila i poenta istraživanja.

- Tragične priče se često fokusiraju na teme kao što je večna ljubav. To utiče na ljude da misle o svojim partnerima i budu zahvalni za to što imaju - kaže za magazin "Science Daily" profesorka komunikologije na Univerzitetu Ohaju, Silvija Knobloh-Vestervik.

Upravo to je ključno otkriće ovog zanimljivog istraživanje, jer dokazuje da što više gledaju tužne filmove, ljudi sve više preispituju svoju sreću i postaju zadovoljni onim što imaju. Tako im se, kažu naučnici, njihov život učini mnogo lakšim nego što je to slučaj sa brojnim tragičnim filmskim junacima.

Koji je po tvom mišljenju najtužniji film koji si gledala/gledao?

Pogledajte još