Mira Brtka i grupa Iluminejšn

NOVI SAD, 30. marta 2012. (Beta) - Izložba "Mira Brtka i grupa Iluminejšn" biće otvorena u petak uveče u Petrovaradinu čime će biti ozvaničen rad Fondacije "Brtka Kresoja".

Izložba predstavlja rad slikarke Mire Brtke, koja je kao umetnica formirana u Rimu, gde je studirala šezdesetih godina prošlog veka i upoznala japanskog umetnika Abuja Abea, koji je 1967. godine osnovao grupu "Iluminejšn".

Abe je ujedinio mlade umetnike oko programa čistog modernističkog slikarstva, geometrizma i problematike svetlosti.

Fondaciju je osnovala poznata slikarka Mira Brtka (1930) prošle godine, s ciljem da čuva, neguje i afirmiše umetničko stvaralaštvo porodice Brtka - Kresoja, da podstiče i afirmiše vrhunsko vizuelno i filmsko stvaralaštvo, da promoviše mlade stvaraoce sa posebnim akcentom na negovanje medjunarodne saradnje.

Delovanje Fondacije će biti okrenuto i ka medjunarodnoj razmeni, zahvaljujući značajnoj saradnji Mire Brtke sa galerijskim, filmskim i drugim kulturnim institucijama i umetnicima u Italiji, Slovačkoj, Turskoj i Japanu.

Legat Fondacije poseduje bogatu zbirku slikarskih, skulptorskih i filmskih ostvarenja Mire Brtke, te filmove njenog supruga, poznatog reditelja Dragana Kresoje i sina Miloša Stefana Kresoje, filmskog snimatelja i reditelja dokumentarnih filmova, koji su poginuli u helikopterskoj nesreći 1996. godine.

Pogledajte još