Dokumentarci bolji oblik istine od novina

LONDON, 29. marta 2012. (Beta) - Dokumentarni filmovi zamenili su novine kao glavni izvor za istraživačko novinarstvo, jer su novinski standardi u "naglom opadanju", izjavio je američki glumac i reditelj Robert Redford.

"Zato su dokumentarni filmovi postali tako važni. Oni su verovatno bolji oblik istine", rekao je Bi-Bi-Siju Redford, koji će u aprilu u London doneti nekoliko dokumentaraca na prvi Sandens-London filmski festival.

U Londonu će tokom četiri dana biti promovisano nekoliko filmova, koji su u januaru prikazani na "originalnom" Sandens festivalu u SAD, koji od 1978. godine promoviše nezavisne filmove.

Redford, koji je u filmu "Svi predsednikovi ljudi" iz 1976. godine tumačio lik Boba Vudvorda, jednog od dvojice novinara Vašington posta koji su otkrili aferu "Votergejt", kaže da je u to vreme novinarstvo dostiglo vrhunac moralnosti i profesionalizma i da je zbog toga bio veoma srećan.

"Očigledno je da je od tada novinarstvo na nizbrdici, ali nisam ni mogao da zamislim da će nazadovati tako naglo i drastično. Da će nestati pravila koja su vladala u novinarstvu, poput onog da morate da imate dva imenovana izvora pre nego što možete da ih citirate", rekao je Redford.

Holivudska zvezda kaže da su "orudja odgovornosti" napuštena u korist brze zarade. "Mislim da je to naštetilo novinarstvu. Ljudi u mojoj zemlji se pitaju gde pronalazite istinu?", rekao je Robert Redford.

Pogledajte još