Su Ći: Izbori neće biti fer

JANGON, 30. marta 2012. (Beta-AP) - Liderka opozicije u Mjanmaru Aung San Su Ći rekla je u petak da parcijalni izbori koji se ovog vikenda održavaju u Mjanmaru neće biti "ni slobodni ni pošteni" zbog brojnih neregularnosti, ali je istakla da će u njima učestvovati jer je to želja naroda.

Na konferenciji za štampu u njenoj kući u Jangunu, Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir, rekla je da su državni zvaničnici umešani u neke od neregularnosti koje, kako je ocenila, "prevazilaze ono što je prihvatljivo za demokratske izbore".

"Ipak mi smo rešeni da idemo dalje jer mislimo da je to ono što narod želi", dodala je.

Ona je rekla da su opozicioni kandidati njene stranke gadjani kamenjem, zastrašivani, i da su njihovi posteri uništavani.

Na izborima 1. aprila biraju se poslanici za 45 upražnjenih mesta u parlamentu Mjanmara od 664 mesta. Izbori se održavaju posle višemesečnih reformi koje je počela da sprovodi civilna vlast sastavljena od bivših vojnika, na čelu sa Tein Seinom.

Izbori će označiti simboličnu prekretnicu jer će, kako se očekuje, partija Su Ći prvi put ući u parlament od kada je ona izbila na čelu borbe za demokratiju u zemlji pre skoro četvrt veka.

Pogledajte još