Vladine mere nedovoljne za uštede

BEOGRAD, 30. marta 2012. (Beta) - Fiskalni savet ocenio je u petak da programom mera Vlade Srbije za održavanje fiskalnog deficita neće biti obezbedjene dovoljne uštede, čak i ako se on u potpunosti ostvari.

Verovatnije je, kako je navedeno u saopštenju Fiskalnog saveta, da će efekti vladinih mera štednje biti manji od predvidjenih, odnosno da će iznositi 13 milijardi dinara.

Podaci o izvršenju konsolidovanog budžeta za prva dva meseca 2012. godine, uz preliminarne podatke o prihodima i rashodima republičkog budžeta u martu, ukazuju, kako je upozorio Fiskalni savet, na još nepovoljnije trendove od onih na koje je ukazivano u decembru.

Dodaje se da prvi pokazatelji ukazuju da bi deficit opšte države u prva tri meseca 2012. godine mogao da bude oko 55 milijardi dinara umesto planiranih 26 milijardi dinara, što već predstavlja odstupanje od cilja za prvi kvartal od oko 30 milijardi dinara.

"Stoga mere planirane programom kojima bi se deficit države smanjio za svega 15,7 milijardi dinara neće biti dovoljne da vrate fiskalne tokove u potrebne okvire", istakao je Savet i procenio da će stvarni efekti planiranih mera biti manji od predvidjenih i iznosiće oko 13 milijardi dinara.

Vlada Srbije je u četvrtak usvojila program mera za smanjenje budžetskog deficita koje treba da donesu uštede od 15,7 milijardi dinara.

Pogledajte još