Španska književnost na filmskom platnu

Prilika da se pogleda nekoliko filmova inspirisanih poznatim delima španske književnosti

Ciklus filmova pod nazivom Književnost na filmskom platnu, u organizaciji Instituta Servantes, u periodu od 4. do 25. oktobra predstaviće četiri filma zasnovana na poznatim delima španske književnosti.

Institutut Servantes u saopštenju navodi da se ovaj ciklus organizuje povodom predstojećeg Sajma knjiga i da će svake subote biti prikazan po jedan film.

U okviru ciklusa Književnost na filmskom platnu, svake subote od 20.00 biće prikazan po jedaa od sledećih filmova: Istina o slučaju Savolta reditelja Antonija Drouva, po delu Eduarda Mendose, Slabost boljševika Manuela Martina Kuenke, zasnovana na romanu Lorensa Silve i Vojnici iz bitke na Salamini reditelja Davida Truebe, po romanu Havijera Serkasa. 

U subotu, 4. oktobra od 20.00, ciklus će otvoriti ostvarenje Ljubav, prozak i ostala čuda iz 2001. godine, koje potpisuje Migela Santesmasesa sa Giljermom Toledom i Rosom Mariskal, snimljen po istoimenom romanu Lusije Ećevarije. 

Film koji je osvojio nagrade na Filmskom festivalu u Malagi i Tuluzu opisuje život tri žene, sestre, koje na prvi pogled nemaju ništa zajedničko. Kristina ima 24 godine, mlada je, dinamična i uklapa svoje studije književnosti s radom u noćnom klubu. Rosa ima 30 godina, dobar posao u multinacionalnoj kompaniji, zarađuje više no što je ikada sanjala, ali se oseća usamljeno i izgubljeno. Ana je srećno udata... u stvari, ne baš tako srećno. Njen suprug je preokupiran samim sobom, a dete joj je po ceo dan u školi. Svaka od njih misli da je izabrala najbolji mogući život, ali dolazi trenutak kada će morati da se odluče na velike promene, i i biće potrebne jedna drugoj više nego što žele sebi da prizanju...

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Pogledajte još