Napunite se energijom!

Pročitajte kojji su to trikovi kojima, kako piše sajt "Zdrava krava", možete doskočiti umoru i isrpljenosti.

Počnite time što ćete ujutro razgrnuti zavese i širom otvorene oči usmeriti prema dnevnom svetlu. Izlaganjem očiju svetlu zaustavljate proizvodnju melatonina, hormona koji izaziva pospanost i čije lučenje počinje s mrakom. Ako se budite u mračnoj prostoriji, žlezda epifiza bi mogla da nastavi da luči melatonin, misleći da je još noć. Zato je razuverite je svetlom.

Za dorucak pojedite bananu. Ovaj plod je izvor brze energije, koja ostaje povišena najmanje dva sata nakon jela. Taj učinak potiče od mnogih sastojaka, pogotovo od kalijuma, minerala koji podstiče rad mišića i moždanih ćelija. Ako niste na dijeti, možete da pojedete i više banana dnevno, same ili u sklopu muslija ili energetskih pločica.

Pokrenite mozak orašastim poldovima

Tokom dana često grickajte bademe, lešnoke, orahe i indijske orahe. Njihove nezasićene kiseline podstiču predčeonu moždanu koru u kojoj su smeštene intelektualne funkcije. Orašasto i sušeno voće pogodno je jesti više puta dnevno jer svojim vlaknastim sadržajem ublažavaju glad, a složenim ugljenim hidratima ubrizgavaju dugotrajnu dozu energije.

Menta tj nana je namirnica koja brzo i neškodljivo ublažava stres. A ako je menta sastojak žvakace gume (obično pod nazivom pepermint), postaje i sredstvo za dizanje energije. Žvakanje gume s mentom jača pažnju i koncentraciju u roku od tri do pet minuta tako što pokreće mišiće u glavi koji su povezani s neuronima zaduženim za budnost, piše "Zdrava krava".

(old_image)

Nakupljanju umora u rano popodne doskocite istezanjem. Istraživanja su pokazala da već i takav mali napor diže energiju na bar sat vremena tako što ubrzava puls i pospešuje apsorpciju kiseonika. Uz istezanje izvedite nekoliko okreta glavom te podignite i spustite ramena nekoliko puta. To pomaže cirkulaciji.

Održite mašinu u pogonu

Kretanje i inače pomaže protiv umora, ali u malim dozama. Obavite li par fizičkih poslova u kući ili na poslu, organizam će vam ostati u ritmu, umesto da se uspava. Neaktivnost proizvodi umrtvljujući učinak koji nalikuje na iscrpljenost: bilo da dugo ležite ili sedite, imaćete manje svežine nego ako se tokom dana više puta lagano napregnete. A ako su ti napori povezani s čišćenjem i spremanjem kuće, njen lep i uredan izgled, dodatno će vam podići elan i moral.

Iznenađenje dolazi na kraju: pre spavanja očetkajte kosu ili izmasirajte teme jer te aktivnosti stimulišu nerve u temenu i opuštaju napete mišiće glave. To prepolovljava stres i priprema vas za krepki san nakon kojeg sledi dan ispunjeniji energijom!

Pogledajte još