Desetka za Devetku

Košutnjak je oaza netaknute prirode nadomak centra grada. Idealno mesto za kratak odmor u prirodi, neobaveznu šetnju s prijateljima, ili dobar trening za one sporskog duha. A ako ste gurman ili ste se umorili od boravka na svežem vazduhu ,za vas je dobra kafana pravi izbor.

Posetili smo restoran, lepo uklopljen uz okolni ambijent, koji se nalazi preko puta glavnog ulaza u Pionirski grad, čuvenu "Devetku". Ušuškan između drveća, ovaj restoran obećava miran razgovor uz kafu, dok razmišljate čime da obradujete svoj stomak.

Ono što će privući svakog posetioca jeste bašta koju od sunca skrivaju krošnje visokog drveća. Ostatak restorana je urađen na tri nivoa. U prizemlju su dve svečane sale za ručavanje koje odišu elegancijom kafana s početka prošlog veka. Pored njih se nalazi takozvana kamin-sala u kojoj gosti mogu pronaći mir u zelenilu Košutnjaka - kroz velike prozore. Prvenstveno je namenjena za piće ili kaficu ali, domaćini će omogućiti gostu da baš u ovom ambijentu uživa u svom ručku, ako to poželi. Na spratu se nalazi banket sala, čiji je kapacitet 200 mesta, sa belim okruglim stolovima i enterijerom koji odiše otmenošću neophodnom za svaku svečanu priliku.

"Devetka" je restoran gde se služe domaći specijaliteti, jela s roštilja i ispod sača, prvoklasne čorbe, domaće salate, pite, palačinke, prirodne rakije. Porcije su kao što dolikuje restoranu koji nosi epitet domaćinskog, malo obimnije nego na drugim mestima. Ovde ćete uz specijalitete moći da uživate uz zvuke starogradske muzike koji unose prijatnu toplinu u atmosferu restorana, a ne narušavaju mir mesta na kome se restoran nalazi.

Uvek poslovičan i užurban menadžer Radovan predložio nam je jela koja bi trebalo probati. Tanjir "Devetka" kao hladno predjelo bilo je prvo među odabranim. Woldorf, pileća i vojvođanska salata sklopljene u ovo čudesno predjelo, od 650 dinara bile su prava uvertira za ono što sledi.

"Devetka" je, pre svega, poznata po jagnjećem pečenju i teletini ispod sača, tako da nas je kao glavno jelo sačekala teletina ispod sača s krompirom. Cena je 2400 dinara za kilogram, oni koji su probali verovatno bi rekli, vredi svaki dinar. Uz ovaj specijalitet domaće kuhinje najbolje pristaje vino Šardone. Ako želite nešto lakši obrok, možete odabrati piletinu na šumadijski način, uz čašu izvrsnog Sovinjona. Švarcvald torta i vanil krem s višnjama predstavili su nam slatku ponudu ovog restorana. Uz Muskat O Tonel dobijaju pravi ukus. Cena ovih poslastica je 180 dinara. Zanemarljivo za ovakvo zadovljstvo.

Sve ovo pripremio je njihov iskusni kuvar Zoran Đorđevic, s kojim nismo imali prilike da razgovaramo, jer je bio prezauzet pripremom specijaliteta za brojne goste.

Ako volite prirodu Košutnjaka, uživate u domaćim specijalitetima spremljenim na tradicionalan način, ili vam prijaju zvuci starogradske muzike, restoran "Devetka" vam nudi sve to na jednom mestu.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još