Udarnici i akcijaši obeležili dan ORA

BEOGRAD, 31. marta 2012. (Beta) - Komandanti Omladinskih radnih akcija (ORA), komandanti brigada, višestruki udarnici i brigadiri okupili su se u subotu u Skupštini Srbije i obeležili 70. godišnjicu ORA sa porukom mladima da na primeru akcijaštva doprinesu izgradnji zemlje.

"Novo vreme nosi nove mogućnosti, sa puno izazova, ali iziskuje i nove entuzijaste. Uverena sam da će savremeni entuzijazam prepoznati model akcijaštva i da će mladi naći način da sopstvenu energiju realizuju u skladu sa potrebama Srbije", rekla je predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović okupljenim akcijašima.

Predsednica parlamenta je podsetila da je dobra tradicija radnih akcija nastala u Narodnooslobodilačkoj borbi, a da su radne akcije posle Drugog svetskog rata sprovodjene sa ciljem obnove uništene zemlje, privrede, infrastrukture i mnogih objekata.

"Milioni omladinaca su gradili autoputeve, pruge, fabrike, čak i čitave gradove. To je bio najbrži i najbolji način da se zemlja digne na noge i izgradi. Koristi su bile višestruke - infrastruktura se rapidno obnavljala, ljudi su e upoznavali i družili, neki budući supružnici su se na radnoj akciji i upoznavali, narodi su se ujedinjavali", rekla je predsednica skupštine.

Dodala je da su radne akcije bile inspiracija i mnogim umetnicima, pa su mnogi stihovi ispisani o akcijašima, a i film "Prekobrojna" je svedočio o tom periodu.

Predsednik Skupštine udruženja ORA i volontera Stevan Stojanović podsetio je da je zvanično prva dobrovoljna radna akcija organizovana na sakupljanju letine u Saničkog dolini 1942. godine, ali da je već na području oslobodjenog Užica u jesen 1941. godine 150 omladinaca i omladinki bralo kukuruz "ispred puščanih cevi okupatora".

Pogledajte još