Zabranjena kampanja po štalama i kokošinjcima

POLITIKA:

Predsednik Srbije Boris Tadić, u svojstvu predsednika Demokratske stranke, uputio je predsedniku URS-a Mlađanu Dinkiću oštar protest povodom nepoštovanja međustranačkog dogovora o ravnomernom zapošljavanju građana u predizbornim porukama. Međustranački sporazum je podrazumevao da DS pripadne 70, a URS-u 30 posto stvarnih ili fiktivnih radnih mesta koja se pominju tokom kampanje.

Pokazalo se, po mišljenju demokrata, da je Dinkić uzurpirao čak 90 posto obećanih radnih mesta, na osnovu svojih zasluga iz perioda dok je bio ministar u Vladi. Dinkuću se zamera da je "već zaposlio 25.000 ljudi u firmama koje još nisu ni počele da rade".

EKONOMIJA:

Pred Skupštinom Srbije najkasnije do 15. aprila treba da se nađe Predlog izmene zakona o zaštiti potrošača, kojom se predviđa najstrožija zabrana svih vrsta bakšiša.

Bakšiš se zabranjuje čak i u nekim delatnostima u kojima je on gotovo nezaobilazna tradicija, kao što je slučaj sa ugostiteljstvom, taksi –službom, kao i mnogim zanatskim uslugama. Prema predlogu izmene zakona - davanje bakšiša će se smatrati krivičnim delom mita i korupcije. Sankce su predviđene za sve koji bakšiš uzimaju , kao i za one koji ga nude.

KULTURA:

Proslavljeni režiser Emir Kusturica za film "Na Drini ćuprija", koji snima po scenariju bračnog para Bjelica –Pajkić, angažovao je Gorana Bregovića za komponovanje muzike.

Kusturica je ekskluzivno za portal Nadlanu.com izjavio da je svestan da će "javnost biti u najmanju ruku iznenađena ovakvim izborom najbližih umetničkih saradnika, o kojima se ranije izjašnjavao pogrdnim rečima pa i psovkama, ali da je pod pritiskom producenata i sponzora morao da pristane na takvu opciju".

ZANIMLJIVOSTI:

Povodom predizborne kampanje, Društvo za zaštitu životinja protestovalo je zbog zloupotrebe domaćih životinja, a posebno živine i rogate stoke u reklamnim spotovima nekoliko političkih stranaka. Posebno su apostrofirane stranke koje su svoju izbornu kampanju gradile na ambijentima štala i kokošinjaca, čime su životinje uznemiravane i predstavljane u lošem kontekstu.

Istovremeno, upućena je kritika vlasnicima nekih štalskih objekata koji su iste štale iznajmljivali različitim strankama i time životinje više puta dovodili u stresnu situaciju.

Pročitaj i:

Beograd posle izbora
Palma osvaja Ameriku na leđima gejeva
Dejvid Geta remiksuje hit Indire Radić

Zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima


1. aprilililili 2012.

Pogledajte još