Kako su se voleli Željko Mitrović i JUL

Da je vlasnik "Pinka" Željko Mitrović od Jugoslovenske levice debelo profitirao, tvrdi Mirjana Marković u svojoj knjizi „Destierrada e imperdida“ (Prognana i neizgubljena).

- Zahvaljujući JUL, Mitrović je počeo naglo da se bogati. U tom periodu sagradio je veliku, lepu i modernu vilu za sebe na Dedinju i ogromnu televizijsku zgradu, takođe na Dedinju. Željko je od JUL dobio više nego što mu je dao - tvrdi Mirjana Marković u svojoj knjizi.

Težak oko milijardu dolara?

Kako Kurir piše, pozivajući se na pisanja medija, Mirjana Marković je odlučila da se obračuna s Mitrovićem navodno zbog njegovog intervjua Jutarnjem listu od pre pet godina. Iako Mira Marković ne navodi o kom je intervjuu i kojim novinama reč, već pominje samo „neke zagrebačke novine“, iz citiranih delova u knjizi vidljivo je da je to intervju iz Jutarnjeg, pod naslovom "Mr. Pink: Težak sam oko milijardu dolara".

Mirjana Marković piše da su je pogodile rečenice „da je bio samo član JUL“, kao i da je „njegov rad za tu stranku bio profesionalan, a ne politički“.

- Bio je kandidat za člana Glavnog odbora. Kad su na kraju kongresa na monitoru u sali emitovana imena kandidata i imena novoizabranih članova GO, neko me je diskretno obavestio da Željkovog imena nema i da je odjurio kući sav očajan. Razume se, radilo se o grešci. Bio je vrlo aktivan u partiji, narodni poslanik, bilo je logično da bude ne samo kandidat za člana GO već i njegov član. Odmah sam ga pozvala kući, razgovarala sam s jednim očajnim čovekom. Nabrojao mi je, uzbuđeno, sve svoje zasluge za JUL i svu svoju ljubav prema JUL, a ja sam sve prihvatila i zamolila ga da dođe kod mene kući. Rekla sam mu da se radi o grešci i da ćemo tu grešku momentalno ispraviti. I ispravili smo je - napisala je Markovićeva i pojasnila da je očajnog Mitrovića tešila objašnjavajući mu da je u pitanju greška.

Amnezija ili pošten rad?

Na temu „Mira i Željko“ nisu želeli da se izjašnjavaju Hadži Dragan Antić, urednik knjige, i Ljubiša Ristić, nekadašnji visoki funkcioner JUL, pod izgovorom da „knjigu nije video i ne želi da čuje šta je Mira napisala o Željku“.

Željko Mitrović još nije komentarisao pisanje svoje bivše stranačke koleginice.

Aleksandar Vulin, bivši član JUL, a sadašnji predsednik Pokreta socijalista, kaže za Kurir da nije bio u JUL u periodu koji opisuje Mira Marković u svojoj knjizi, ali dodaje da je Mitrović sve stekao svojim radom.

- Od države je dobio priliku da radi, baš kao i svi ostali. On ju je iskoristio. Kao što znamo, Mitrović radi u Bosni i drugim zemljama, a tamo nije bilo JUL - kaže Vulin.

Bivša visoka funkcionerka JUL Dragana Kuzmanović kaže da su „svi, uključujući i Mitrovića, preko JUL ostvarivali sve svoje želje i zamisli“.

- Posle poraza na izborima 2000. godine svi su se razbežali i ne sećaju se više da je partija postojala. Doživeli su amneziju - kaže ona.

Pogledajte još