Uz ograde, usvojena Deklaracija o Vojvodini republici

NOVI SAD, 1. aprila 2012. (Beta) - Učesnici Č etvrte vojvodjanske konvencije usvojili su u nedelju Deklaraciju o potrebi formiranja "Savezne Republike Srbije" koju bi činile dve republike, Vojvodina i Srbija, uz ograde predstavnika pojedinih političkih stranaka i nevladinih organizacija.

Svi učesnici konvencije složili su se oko potrebe menjanja Ustava Srbije, pošto su ocenili da uz ovakav akt, Vojvodina ne može da dobije široku autonomiju.

Pojedini učesnici zatražili su da se deklaracijom ne traži status republike, već najšira autonomija za Vojvodinu kao pokrajinu u Srbiji, dok su predstavnici pojedinih nevladinih organizacija istakli da ne žele da zauzimaju konačan politički stav, ali da podržavaju ideju da se o statusu Vojvodine raspravlja.

Pojedini učesnici su se založili i za raspisivanje referenduma, u kojem bi se gradjani Vojvodine izjasnili o tome kakav status Vojvodine žele.

U Deklaraciju je kao fusnota ušao stav Saveza vojvodjanskih Madjara (SVM) da ta stranka nije za republiku Vojvodinu, već za Vojvodinu kao autonomnu pokrajinu Srbije, sa zakonodavnom, izvršnom, delimičnom sudskom vlašću, izvornim prihodima i imovinom.

Pogledajte još