fbpx

Autobiografika

Retrospektivna izložba ilustratora, karikaturiste, dizajnera, animatora, portretiste, ali pre svega majstora crteža "Autobiografika" našeg čuvenog crtača Dušana Petričića ("Književne novine", "Vidici", "Poletarac", "Kekec", "Večernje novosti", "TV Novosti", "Ekonomska politika", NIN), koji živi u Torontu ("New York Times Book Review", "Wall Street Journal", "Toronto Star" i "Scientific American"), otvorena je u Muzeju primenjene umetnosti u četvrtak, 2. oktobra.

Muzej primenjene umetnosti bio je, što već postaje pravilo i gotovo tradicija, a i ova izložba to i te kako zaslužuje, tesan i mali da primi sve zainteresovane, zaintrigirane poznavaoce dobrog crteža, karikature, ilustracije, portreta... Došli su oni koji su želeli da se na jednom mestu podsete detinjstva i crteža na kojima su odrasli, iz perioda saradnje sa Dušanom Radovićem, Ljubivojem Ršumovićem, da spomenem samo "Još nam samo ale fale", pa do onih mlađih, učenika, studenata, profesora umetničkih škola - da vide i, da slobodno kažem, nauče zanat.

Na izložbi su govorili Partik Eber, savetnik kanadske ambasade u Beogradu, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što jedan srpsko- kanadski umetnik na najbolji način predstavlja snažnu potrebu za produbljivanjem prijateljstva dva naroda, kroz kulturu i umetnost. Filmski i strip kritičar Ranko Munitić, veliki poznavalac i poštovalac Petričićevog celokupnog dela, govorio je o smehu, sreći, o finesama čitanja umetnikovih radova ne kao karikatura i ilustracija, već kao ozbiljnih crteža. Petričića humoristu - duhovitog humanistu najlakše je razumeti kad stanete ispred rada i dopustite da vas učini sretnim, da vas nasmeje, i da to osećanje ponesete sa sobom.

Stručno vođenje Slobodana Jovanovića, kustosa izložbe i autora teksta u katalogu, kroz Petričićevu izložbu zakazano je za 9. oktobar u 18.00, a promocija knjige Davida Albaharija "Ema i jež koji nestaje", koju je Petričić ilustrovao, za 16. oktobar, takođe u 18.00.

Izložba je otvorena do 26. oktobra. Čekali smo je 15 godina, sabrani su radovi i napravljen presek iz bogatog opusa nastalog od 1965. pa do danas... Spremite se za višedecenijski smeh sakupljen i skupljen u jednu izložbu. Neće vam biti lako, ali će vam na kraju razgledanja izložbe, kao na kraju tunela, ako u njegov mrak unesete svoje boje, i to što više čistih boja - svetlih, toplih i veselih - ipak biti lepo, da ne kažem smešno.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Saša Džambić

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.