Novosađani pale sveće za stradale u diskoteci

Stotine građana se okupilo na glavnom novosadskom trgu ispred Gradske kuće i u miru i tišini kod spomenika Svetozaru Miletiću odaju poštu za šestoro poginulih. Ova građanska inicijativa pokrenuta je tokom dana, a poziv na skup raširio se i putem internetskih društvenih mreža.

Zbog nesreće sutra će vanredna inspekcijska kontrola proveriti lokale u Srbiji.

Prema procenama gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića u novosadskoj diskoteci "Kontrast", u kojoj je šestoro mladih tragično izgubilo živote u požaru koji je buknuo oko 2.20 sati, bilo je daleko više od 350 gostuju, što su bile prve procene.

Pavličić je rekao da je dosadašnja istraga pokazala da su uzrok požara, najverovatnije, neispravne elektroinstalacije, i ukazao da kada se u ograničenom prostoru na]e 350, 400, 500 ljudi, u trenutku kada izbije požar nastaje velika panika.

U požaru su poginuli Marina Aničić (25) iz Čuruga, Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (26) iz Futoga, državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde.

"U tom metežu i gužvi i zbog tog broja ljudi je i došlo do stradanja", dodao je novosadski gradonačelnik, podsetivši da se svih šestoro nastradalih ugušilo od dima.

Paviličić je naveo da će lista od troje osumnjičenih možda biti i proširena, istakavši da su u novosadskim lokalima vršene tehničke i inspekcijske kontrole.

"Ali kada neko svesno prekrši neku odredbu i ima nameru da zaobiđe neki propis, dešavaju se ovakve stvari", zaključio je gradonačelnik Novog Sada.

Policija je zbog tragedije u novosadskoj diskoteci "Kontrast" odredila mere zadržavanja vlasnika tog objekta i dvojicu zakupaca, a u prema podacima Sektora za vanredne situacije MUP-u dojava o požaru je kasnila izme]u 15 i 30 minuta.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da će, kako bi se izbegla situacija koja je dovele do požara u novosadskoj diskoteci po nalogu ministra policije Ivice Dačića, sutra početi vanredna inspekcijska kontrola svih lokala u Srbiji.

Gradsko veće Novog Sada donelo je na vanrednoj sednici odluku da u Novom Sadu dani žalosti budu ponedeljak, utorak i sreda.

U Skupštini Grada sutra u podne biće održan komemorativni skup povodom pogibije šestoro mladih u diskoteci "Kontrast".

Pogledajte još