fbpx

Svetski dan osoba sa autizmom

BEOGRAD, 2. aprila 2012. (Beta) - U svetu se u ponedeljak obeležava Dan osoba sa autizmom. Svetski dan osoba obolelih od autizma uvela je Generalna skupština UN u decembru 2007. godine.

U Srbiji nema precizne evidencije, ali se procenjuje da u zemlji živi oko 2.500 osoba sa tim razvojnim poremećajem u ponašanju. Ukazuje se i na to da dijagnostika, metodi lečenja i rada sa autističnom decom u Srbiji nisu na zavdnom nivou.

Autizam se ispoljava kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija i javlja se kod šest od 1.000 osoba. Dijagnoza se najčešće uspostavlja nakon druge godine života, a do tog uzrasta razvoj deteta teče uobičajeno.

Mnoge osobe sa autizmom ne govore ili o sebi govore u trećem licu - imenom, umesto u prvom licu "ja", često se ne odazivaju na svoje ime i izbegavaju pogled prema ljudima.

Neke osobe sa autizmom ponekad mogu biti uznemirene, i to uglavnom kada su u nepoznatom ili za njih neprijatnom okruženju. Ponašanje autističnih osoba karakteriše i ponavljanje istih pokreta, radnji, reči, interesovanja, težnja ka istovetnosti i otpor prema promenama.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.