Britanska Kraljica Majka bila ćerka francuske kuvarice

U opsežnoj biografiji koja će se u britanskim knjižarama naći već ovog meseca, autorica Giorgia Campbell, odnosno Lady Campbell, iznosi iznenađujuću teoriju da je Kraljica Majka ustvari kći francuske kuvarice.

Činjenica je da kraljevski i aristokratski krugovi već decenijama znaju da je Elizabeth Bowes Lyon bez sumnje kći 14. grofa od Strathmorea i Kinghornea, ali ne i dete njegove supruge Cecilije, baš kao ni njezin mlađi brat David, rođen dve godine posle nje, u maju 1902.”, piše Lady Colin Campbell.

Mališane su u porodici, tvrdi, zvali “mali Benjamini”, prema biblijskoj priči Josipova brata koji je bio rezultat afere oca i sluškinje, prenosi Jutarnji list.

Elizabeth i David bili su deca Marguerite Rodiere, atraktivne i prijatne Francuskinje koja je bila kuvarica na porodičnom imanju St. Pauls Walden Bury i rodila je svojim gospodarima dvoje dece koje su toliko priželjkivali nakon što su doktori zabranili Ceciliji trudnoću”, piše autorica.

Iako su se njenoj teoriji već suprotstavili brojni poznavatelji istorije kraljevske porodice, smatrajući je neutemeljenim glasinama, autorica je istrajna u nizanju dokaza koji potvrđuju njenu tvrdnju.

Francusko ime Kraljice Majke - punim imenom Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon - tvrdi autorica, možda se čini neobičnim, ali ne i onima koji su upoznati s “istinom o njenoj pravoj majci”.

Autorica indikativnim smatra i nadimak Cookie, koji je u kraljevskim krugovima nosila od ranih dvadesetih godina prošlog veka, kada je postala supruga mlađeg sina kralja Georgea V. i kraljice Mary, koji će kasnije zbog bratove abdikacije postati kralj George VI.

Pogledajte još