U Nevadi pronađeni najstariji otisci neke životinje

VAŠINGTON, 5. oktobra 2008. (Beta-AFP) - Najstariji otisci jedne male životinje koji su do sada pronađeni, stari su 570 miliona godina što ukazuje da su razvijene životinje živele na zemlji mnogo ranije nego što se to mislilo, pokazala je danas objavljena studija.

Fosilizovani tragovi životinje na naslagama u Nevadi, na zapadu SAD, pokazuju da su životinje hodale po našoj planeti najmanje 30 miliona godina ranije nego što se to do sada mislilo, ističe Loren Babkok (Babcock), profesor sa Univerziteta u Ohaju.

Naučnici su mislili da su živi organizmi na Zemlji u to vreme bili samo mikrobi i jednostavniji višećelijski organizmi, podsetio je Babkok koji je glavni autor studije predstavljene ovog vikenda na konferenciji u Hjustonu.

Pronađeni otisci sastoje se od dva paralelna traga, svaki prečnika od oko dva milimetra, koji su stari oko 570 miliona godina što odgovara periodu Edijakare (pre 630 do 542 miliona godina). Edijakara prethodi periodu Kambrije koji označava pojavu i razvoj većine velikih grupa životinja.

Pogledajte još