Obeležen Medjunarodni dan dečje knjige

BEOGRAD, 2. aprila 2012. (Beta) - Medjunarodni dan knjige za decu 2. april obeležen je različitim programima i manifestacijama u više gradova Srbije.

Praznik posvećen dečjoj knjizi proslavlja se od 1967. godine svakog 2. aprila, na dan rodjenja pisca Hansa Kristijana Andersena.

Dečje odeljenje Biblioteke grada Beograda "Čika Jova Zmaj" proglasilo je u ponedeljak najbolje radove iz Srbije i dijaspore koji su prijavljeni na literarni konkurs "Poruka u boci", a dodeljene su i nagrade autorima.

Bibiblioteka grada Beograda u 75 ogranaka u glavnom gradu svakom detetu koje se upisalo 2. aprila odobrila je popust od 50 odsto na cenu godišnje članarine.

Svim korisnicima uz pozajmljene knjige danas je ponudjeno i jedno delo za decu, kao dodatna usluga Biblioteke grada Beograda "Poklon za čitanje".

Izdavačko preduzeće Laguna organizovalo je razgovor 30 učenika 10 beogradskih osnovnih škola sa spisateljicom Zoricom Kuburović, autorkom knjige "Škola za vile" i piscem knige "Slovenska mitologija" Nenadom Gajićem.

Posle razgovora o različitim temama, deca su čitala svoje radove, a organizatori su svakom učesniku poklonili po jednu knjigu i člansku kartu sa popustom u knjižrama Laguna i Delfi.

Povodom 2. aprila Medjunarodnog dana dečje knjige, srpski ogranak organizacije IBBY (Board Of Books For Young People) organizovao je programe u Nišu, Požegi, Rudovcima, Novom Sadu i Beogradu.

Pogledajte još