Brestovac selo za 21. vek

U okviru ovogodišnje manifestacije SUSRETI SELA SRBIJE, od nekoliko hiljada učesnika , koliko je bilo ,tokom ove godine, Brestovac će od 18.do 19.oktobra biti domaćin šest kulturno-umetničkih društava sa blizu 1000 učesnika.

U Brestovcu, selu blizu Bora, pripreme za ovu veliku manifestaciju već su počele. Renoviraju se seoski putevi, dovršava se šetalište pored brestovačke reke, renovira vodovodna mreža i kanalizacija. Što je najvažnije, završava se rekonstrukcija Doma kulture i velike sale.

Želimo da sve goste dočekama kao pravi domaćini, što je i odlika naroda ovoga kraja , kaže Sima Čujkanović, predsednik Mesne zajednice.

Brestovac je selo udaljeno od Bora samo četiri kilometra. Prvi zapis o selu datira još iz početka 18.veka. Ima blizu 4000 stanovnika, a najveći broj žitelja je iz Timočke krajine, ali se pretpostavlja da su prvi naseljenici iz Almuša u Rumuniji…

U ataru ovog sela nalazi se čuvena Brestovačka banja gde se svakog leta održava manifestacija DANI PREOBRAŽENJA.

Selo ima aktivno kulturno-umetnički društvo DJIDO, sportski klub BRESTOVAC .Prošlogodišnji je pobednik republičke manifestacije Susreti sela, pod nazivom “Od maja do maja” i pokušaće da ovu titulu zadrži jer za to ima sve uslove.

Od Ministarstva za poljoprivredu,vodoprivredu i šumarstvo dobijeno je 5,8 miliona dinara, u sklopu projekta SELO ZA 21.VEK. Skupština opštine Bor će za komunalne poslove izdvojiti 1,2 miliona dinara.Očekujemo da nam pomogne I Ministarstvo kulture, a dobrodošla je i pomoć mnogih donatora, dodaje Čujkanović

Jon Mirt

Pogledajte još