Radnici IMK 14.oktobar najavljuju blokade

KRUŠEVAC, 3. aprila 2012. (Beta) - Samostalni sindikat Industrije mašina i komponenata "14. oktobar" uputio je u utorak najvišim državnim organima dopis u kome traže prijem za predstavnike poslovodstva i sindikata, a kako bi se pronašlo rešenje za oporavak te metalske industrije koja upošljava 1.550 radnika.

Fabrički Samostalni sindikat je u pismu upućenom predsedniku Srbije, Borisu Tadiću i predsednici Skupštine, Slavici Djukić Dejanović, naveo da zarade u tom preduzeću kasne pet meseci, da se porezi i doprinosi ne uplaćuju, da radnici nemaju overene zdravstvene knjižice, te da je preduzeće neupošljeno.

Istovremeno Samostalni sindikat, Sindikat Nezavisnost i Savet zaposlenih IMK "14. oktobar" uputili su dopis resornom ministru Nebojši Ćiriću, u kome se takodje traži prijem "zbog opstanka preduzeća", ističući da čitava situacija izaziva revolt radnika koji traže izlazak na ulice, smatrajući da će im to doneti rešenje.

Predsednik Samostalnog sindikata IMK "14. oktobar" Ljubiša Velimirović je na sednici kruševačkog Samostalnog sindikata podsetio da su zaposleni u toj fabrici protestvovali od 5. do 16. marta, nakon čega je usledila smena poslovodstva.

Velimirović je kazao da je Samostalni sindikat za sredu zakazao sastanak na koji je pozvao predstavnike Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, poslovodstvo, predsednika Samostalnog sindikata Srbije i Sindikata metalaca i gradonačelnika Kruševca.

Pogledajte još