Zastareo sistem obuke od mladih vozača pravi ubice i žrtve

BEOGRAD, 3. aprila 2012 - Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, povodom saobraćajne nesreće u Borskoj ulici u kojoj je smrtno stradalo dvoje ljudi, izjavio je ekskluzivno za portal Nadlanu da je sistem obukle mladih vozača kod nas zastareo, neefikasan i da od njih pravi žrtve i izazivače nesreća.

"Najčešći izazivači, a ujedno i žrtve saobraćajnih nesreća su kod nas godišta od 18 do 25. Oni su obučavani po zastarelom sistemu. Neophodno je sistemski rešiti problem mladih vozača i imati konstantnu kampanju u kojoj bi se objašnjavalo da postoji velika opasnost od nebezbednog ponašanja u saobraćaju. Mladi danas misle da je sasvim u redu da kroz naseljeno mesto voze 100 kilometara na sat ili da ,malo popiju, kada voze", rekao je Okanović i naglasio da je takvo ponašanje ima kobne posledice.

Povodom jučerašnje nesreće u Borskoj ulici Okanović je rekao da je u saobraćajnim studijama upravo ta ulica registrovana kao opasna deonica i da je trebalo preduzeti bezbednosne mere.

"Kamere se često postavljaju na raskrsnicama koje nisu rizične, a ne na mestima gde je klritično", rekao je Okanović i dodao da je neophodno preduzimati odgovornije bezbednosne mere kojima bi se umanjio rizik od nesreća u saobraćaju.

Pogledajte još