Španska urbana umetnost u Beogradu

BEOGRAD, 3. aprila 2012. (Beta) - Izložba "Grafika. 30 mladih umetnika Španije" na kojoj će biti predstavljeno pedesetak radova takozvane urbane umetnosti, biće otvorena u Institutu Servantes i galeriji Mikser Haus u Beogradu od 3. aprila do 7. maja.

Kustos izložbe Mario Martin Pareha rekao je agenciji Beta da izloženi radovi treba da pokažu da nova generacija španskih umetnika 21. veka predstavlja deo savremene umetnosti, a ne samo alternativnu urbanu kulturu.

"Autori potiču iz različitih umetničkih disciplina, bave se grafitima, ilustracijama, stripom, muralom. Svi su rodjeni izmedju 1970. i 1980. godine prošlog veka i razvili su svoj umetnički rad pod sloganom 'Uradi sam'", rekao je Pareha.

Prema njegovim rečima, publika u Srbiji videće različite radove umetnika koji su svoju umetnost izlagali najpre na ulici i dolaze iz podkulture panka, skejtborda i grafita.

"Umetnici su inspiraciju pre svega našli tamo gde su izlagali, na ulici i u gradovima. Oni iz svog ugla govore o opštim temama koje su zajedničke čoveku u globalnom društvu - o materijalnom svetu, čoveku i prirodi, ekologiji, ljubavi i smrti", rekao je Pareha.

Izložba mladih španskih umetnika do sada je predstavljena u Amanu (Jordan), Bejrutu (Liban), Bordou (Francuska), Sofiji (Bugarska) i Madridu (Španija), a do sada je videlo 28.000 posetilaca.

Pogledajte još