Vedrana Rudan: Najteži okov na kugli zemaljskoj je besparica

- Takozvani mali čovek nije tzv. mali, nego je zaista mali. On se može ili ubiti ili plivati dalje. Još imamo slobode jer možemo stati na zid i s njega skočiti. Najveći i najteži okov na kugli zemaljskoj je besparica. Ili imaš novca pa si ljudsko biće ili ga nemaš pa si smeće i govno - kaže Vedrana Rudan u intervjuu za "Blic".

Vedrana Rudan je nedavno objavila roman "Kosturi okruga Medison" , a u HKD teatru u Rijeci bila je premijera predstave po njenoj knjizi "Dabogda te majka rodila".

Na temu tabu tema u njenom delu Vedrana Rudan kaže da ima mnogo tabu tema koje to u stvari nisu.

- Tabu je zašto je i šta neko ukrao, pa više nije tabu. Tabu je zašto neko šmrče kokain, pa više nije. Ali te tzv. male ljudske teme, teme koje čine život jesu tabu, a mene baš one zanimaju. Zanima me zašto dete mrzi majku, zašto majka kinji dete. Očito te teme tište i druge, večeras su svi bili potreseni, ali se ljudi ne bave svojim životom, preče su im druge stvari - tvrdi Vedrana Rudan.

"Kosturi okruga Medison“
Najnoviji roman Vedrane Rudan je ljubavna priča čija se radnja odvija u Rijeci.
- Knjiga govori o udatoj ženi koja peti dan nakon sudbonosnog „da“ uviđa šta ju je snašlo i želi da ostavi svog muškarca. E, tema moje knjige je kako većina to ne čini, pa ni Meril Strip u slavnom filmu, a moja junakinja je pala u iskušenje. No, kako su moje knjige u Srbiji popularne, ne želim da otkrivam detalje - kaže književnica.

Vedrana Rudan kaže da živimo u društvima koja se ne bave ni politikom ni ekonomijom.

- Bavimo se tuđim kriminalom, bavimo se šundom. Da li Ceca nosi grudi broj 5 ili 6, kakva se usta trenutno nose, da li se kupaju i šta jedu ovi poznati po poznatosti. Ali, ne budimo naivni, u tome ima sistema. To je zaglupljivanje naroda kako bi se od njega moglo činiti šta ti je volja. Nije to samo kod vas i nas, to je u celom svetu tako. Međutim, svet se buni. Gori Španija, gori Grčka, država uzvraća suzavcima, vojskom. Ja ne vidim izlaz. Žao mi je što Hrvatska još sve mirno prihvata. Nadam se nekoj pobuni. Jer ovo je neizdrživo.

Uputana kako vidi srpsko-hrvatske odnose danas Vedrana Rudan kaže za "Blic" da ne razmišlja o njima.

- Isti su kao i hrvatsko-finski. Vidim da su ovi koji vladaju vešti glumci, uz izvinjenje umetnicima. I vaši i naši. Vladaju multinacionalne kompanije, a na nama je da izaberemo predsednika koji je veći ili manji lopov.

Ona smatra da naša društva žive slično kao i u Americi uz napomenu da je Amerika fašistička zemlja, a smo mi preslabi da bismo to bili.

- Mi smo servis američkog fašizma, Srbi ili Hrvati - nebitno je. Mi nemamo moć. Nemamo novac, pa nemamo ni stav. Nas ima četiri miliona, vas sedam, i kad Obama krene na Iran i pošalje 20.000 vojnika iz Hrvatske da tamo krepaju, ko može reći „Ja ne idem“. Ne znam da li ste vi u NATO, ali i vi ćete crkavat po raznim zemljama u koje Amerika donosi demokratiju koja to, naravno, nije. Amerika je Amerika. Ona je najveći svetski problem, ali nije to od juče.

Pogledajte još