Nov saziv parlamenta Slovačke

BRATISLAVA, 4. aprila 2012. (Beta) - U Bratislavi je u sredu, uz pojačano obezbedjenje policije zbog najavljenih demonstracija, počela konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Slovačke.

Iako se očekivao veliki protest protiv korupcionaške sprege tajkuna i političara, kao nedeljama pred izbore kada su na ulice izlazile hiljade gradjana, ispred Skupštine je u sredu svega nekoliko desetina bučnih demonstranata.

U novom sazivu posle vanrednih izbora 10. marta, prvi put u istoriji nezavisne Slovačke jedna stranka - socijaldemokrate SMER-a bivšeg premijera Roberta Fica, imaju komotnu većinu 83 od ukupno 150 poslanika jednodomne Narodne skupštine te je Fico od predsednika Slovačke Ivana Gašparoviča dobio mandat da sastavi jednopartijsku vladu.

U parlamentu poslanike ima još pet stranaka centra i desnice. Po 16 Hrišćanski demokratski pokret i nova stranka Obični ljudi i nezavisne ličnosti koja je do sada u parlamentu bila frakcija liberala.

Umerena stranka slovačkih Madjara Most-Hid ima 13 poslanika, a Slovačka demokratska i hrišćanska unija dosadašnje premijerke Ivete Radičove i liberali iz Slobode i solidarnosti po 11 poslanika pošto su jedva prešli prag od pet odsto osvojenih glasova za ulazak u parlament.

U podne, u pauzi sednice predsednik Gašparovič proglašava novu vladu na čelu sa premijerom Robertom Ficom u kojoj je, pored zvaničnika SMER i nekoliko vanpartijskih ličnosti.

Pogledajte još