Novčana nagrada za vasektomiju

DŽAKARTA, 4. aprila 2012. (Beta-AFP) - Vlasti jednog okruga u Indoneziji, četvrtoj najnaseljenijoj zemlji sveta, ponudile su milion rupija (83 evra) svakom lokalnom zvaničniku koji se podvrgne vasektomiji.

Administracija okruga Mukomuko na ostrvu Sumatra ponudila je prošle sedmice specijalan program svojim funkcionerima, kojih je 2.000, kazao je okružni zvaničnik Išvan Junus. Ponudjena naknada predstavlja malo bogatstvo u Indoneziji, gde minimalna plata, iako varira zavisno od regiona, retko premašuje 110-120 evra. Okrug Mukomuko, u kojem živi 170.000 ljudi, odlučio se na nesvakidašnji korak kako bi ograničio demografski rast, koji na godišnjem nivou iznosi 1,9 odsto i ometa borbu protiv siromaštva.

"To je deo naših napora za smanjenje siromaštva. Sa malom porodicom, ljudi žive bolje", kazao je Junus i najavio da je spreman da "udvostruči ili utrostruči" nagradu ako se ne javi dovoljno dobrovoljaca. Supruge se često bez razloga plaše da bi njihovi muževi posle sterilisazije mogli da budu skloniji prevari, pošto ne moraju da strahuju da bi njihove ljubavnice mogle da zatrudne, rekao je Junus. Sa 240 miliona stanovnika, Indonezija je četvrta najnaseljenija država na planeti, a njihov broj je prema statističkim podacima u poslednjoj deceniji godišnje rastao za 1,5 odsto.

Pogledajte još