Emanuel Gat na Festivalu igre

BEOGRAD, 4. aprila 2012. (Beta) - Baletska trupa Emanuela Gata nastupiće u četvrtak na Beogradskom festivalu igre (BFI) u Ateljeu 212, u predstavi "Precizni uglovi" za koju je vodja ansambla uradio muziku, koreografiju i dizajn svetla.

Direktorka BFI Aja Jung rekla je na konferenciji za novinare da je Gatov komad premijerno bio izveden na Bijenalu igre u Veneciji prošle godine, gde je osvojio važne nagrade i kritike, a da je zatim gostovao na festivalu u Monpeljeu, u Londonu, Stokholmu i drugim scenama.

Ona je podsetila na impresivnu biografiju Emanuela Gata koji je karijeru koreografa i igrača počeo u trećoj deceniji života, nakon što je prethodno bio vojnik, pripadnik izraelske tajne službe Mosad, i profesionalni dirigent.

"U njegovoj karijeri Beograd zauzima posebno mesto i predstavlja neku vrstu katapulta, jer je posle nastupa u Srbiji Emanuel Gat dobio poziv za nastup u Japanu i drugim zemljama, a zatim je otišao u Francusku gde i danas živi i radi", rekla je Jung.

Član trupe Emanuela Gata Kim Pan Sun rekao je da je Gat u predstavi "Precizni uglovi" osmislio koreografiju za 'komad situacije', u kome su najznačajniji odnosi medju 10 igrača u trupi, kao i njihov pojedinačni odnos prema pokretu i trajanju tog pokreta.

Plesna kompanija Emanuel Gat Dens (Dance) osnovana je 2004. godine, a sedište trupe je od 2007. godine u francuskom gradu Istru. Gat često radi koreografije za Balet Opere u Parizu, Sidnejsku plesnu kompaniju, Plesni teatar iz Bremena, Balete Ženeve i Marseja, kao i Nacionalni balet Poljske.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.