Traumatske povrede mozga

Kada se pacijenti brzo prebace u bolnicu i kada dobiju adekvatnu negu, šanse za preživljavanje se povećavaju.

Traumatske povrede mozga mogu da budu uzrokovane različitim događajima: saobraćajnim nesrećama, sportskim nezgodama, eksplozijama ili čak običnim padom u kući. One su jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta. Ali, kada se pacijenti brzo prebace u bolnicu i kada dobiju adekvatnu negu, šanse za preživljavanje se povećavaju.

Najnovija studija se zalaže za promenu uobičajenih tretmana traumatske povrede mozga.

Uobičajena procedura uključuje ishranu. Ali nova studija je pokazala da, što pre pacijent dobije zamenu za ishranu, veće su šanse da preživi.

Neurohirurg Rodžer Hartl iz njujorškog "Vajl Kornel" medicinskog centra predvodio je istraživanje. "Oduvek smo se trudili da obezbedimo ishranu za te pacijente ali ono što nismo znali  bilo je da je važno da se to učini veoma rano, tokom prvog ili drugog dana nakon traume" - izjavio je doktor Hartl Glasu Amerike.

Studija je proveravala ishranu i nivo preživljavanja kod oko 800 pacijenata. Istraživači su ustanovili da, kada je ishrana kroz tubus odložena pet do sedam dana, rizik od smrti je dva do četiri puta veći nego kada se zamena za ishranu pacijentu da odmah.

Broj kalorija koje pacijent primi takođe ima uticaj na nivo preživljavanja.

Ne pojave se sve povrede mozga u trenutku traume. Sudeći prema istraživanju američke Fondacije za povrede mozga, oštećenje može da se pojavi i posle nekoliko sati ili dana.
Fondacija ističe da su šanse za preživljavanje i oporavak znatno poboljšane kada lekari prate pravila tretmana.

Istraživači sada pozivaju na promenu tih pravila koja bi mogla da spasu živote miliona ljudi i spreče doživotna oštećenja. 

NJUJORK, 09. oktobar 2008. (FoNet)

Pogledajte još