Prva petoletka uskoro u državnom vlasništvu

KRUŠEVAC/TRSTENIK, 5. aprila 2012. (Beta) - Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac najavio je u četvrtak da će fabrika "Prva petoletka - Namenska" uskoro biti u većinskom državnom vlasništvu.

"Postoji državni interes da ova fabrika bude u većinskom državnom vlasništvu i učinićemo sve u saradnji sa Ministarstvom ekonomije da se taj plan ostvari", rekao je Šutanovac novinarima u Trsteniku posle posete toj fabrici.

"Prva petoletka - Namenska" je u većinskom društvenom vlasništvu sa 68,7 odsto, dok 30 odsto je državno vlasništvo, i zapošljava 578 radnika, a u većinsko državno vlasništvo trebalo bi da predje konverzijom duga te firme prema državi.

Ranije je objavljeno da "Prva petoletka - Namenska" državi duguje oko 800 miliona dinara.

Šutanovac je naveo da je "Prva petoletka - Namenska" važna za sistem odbrane Srbije i reindustrijalizaciju države i da bez te fabrike "ne postoji" ni avioindustrija Srbije, odnosno ne može da radi fabrika aviona "Utva" iz Pančeva, a ne mogu se ni remontovati tenkovi.

"Fabrika posle dugog niza godina ima kupce i na istoku i na zapadu, kako za vojni tako i za civilni program, a cilj je da u sklopu cele odbrambene industrije dobije mogućnost da izvozi još više", rekao je Šutanovac.

Pogledajte još