Za otkup knjiga skoro dva miliona evra

BEOGRAD, 5. aprila 2012. (Beta) - Ministar kulture, informisanja i informacionog društva izjavio je u četvrtak da će ove godine biti izdvojeno skoro dva miliona evra za otkup novih naslova za 178 biblioteka u Srbiji.

Marković je na konferenciji za novinare rekao da će taj iznos biti izdvojen za dvogodišnju produkciju, jer je prošle godine došlo do zastoja u otkupu novih naslova zbog pregovora o budžetu sa Medjunarodnim monetarnim fondom.

"To je pokušaj da adekvatno pomognemo biblioteci, jedinoj instituciji koja postoji u svakom gradu u Srbiji i da na taj način investiramo u budućnost i mlade generacije", rekao je Marković.

Prema njegovim rečima za otkup novih naslova za 2011. godinu planirano je 99,6 miliona dinara, a za nove naslove koji bi trebalo da budu otkupljeni ove godine biće izdvojeno 89,9 miliona dinara.

Vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić rekao je da je komisija za otkup knjiga izabrala 1.612 novih naslova koji treba da budu otkupljeni ove godine od 191 izdavača.

On je dodao da je za prošlu godinu planiran otkup 1.327 naslova od 207 izdavača, a podsetio je da će od ove godine biblioteka Srpske akademije nauka i umetnosti od svih otkupljenih naslova dobiti 2.910 primeraka.

Pogledajte još