Ešdaun i Sorensen o opsadi Sarajeva

LONDON/BEOGRAD, 5. aprila 2012. (Beta) - Bivši visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun i specijalni izlaslanik EU za BiH Peter Sorensen ocenili su da je 20. godišnjica početka opsade Sarajeva opomena na strahote rata, ali i podsticaj da se pomogne u izgradnji BiH.

U tekstovima objavljenim na Fejsbuk stranici britanskog ministra Vilijema Hejga, Ešdaun je naveo da je malo dogadjaja uticalo na poglede na moderan svet više od opsade Sarajeva, dok je Sorensen napisao da se ne mogu zaboraviti posledice rata.

"Ukupno je 100.000 ljudi umrlo u BiH, a dva miliona je izbeglo. Poverenje i odnosi medju ljudima su prosto uništeni", naveo je Sorensen, koji je poručio da BiH ima svetlu budućnost medju članicama Evropske unije.

Opsada Sarajeva, koja je trajala 1.425 dana, počela je kada je srpska vojska zauzela medjunarodni aerodrom u naselju Ilidža 5. aprila 1992. godine, a zvanično se završila 29. februara 1996. godine, tri meseca pošto je potpisan Dejtonski sporazum.

"Za nas koji radimo na terenu, za sve moje kolege u EU i druge organizacije ovde, pitanje je kako maksimizovati tu svetlu budućnost i očigledne potencijale. To je ceo razlog onoga što EU radi ovde i kako donosi odluke i posvećuje resurse", dodao je Sorensen.

Pogledajte još