Obeležavanje 71. godišnjice bombardovanja Beograda

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položiće vence kod spomenika pilotima braniocima Beograda na Zemunskom keju, a u Aleji stradalih na Novom groblju biće odata počast poginulim u šestoaprilskom bombardovanju.

Venci će biti položeni i kod granitnog krsta u porti Vaznesenske crkve koja je teško oštećena u bombardovanju i fontane "Vrelo života", kod palate Beograd.

Narodna biblioteka Srbije obeležiće dan sećanja na rušenje srpske nacionalne biblioteke u bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine.

Centralna manifestacija pod nazivom "Povratak knjige na Kosančićev venac" biće održana na mestu srušene biblioteke, a ceremoniji će prisustvovati predstavnici Vlade Srbije, diplomatskog kora, uprave grada i beogradskih opština, kao i institucija kulture, prosvete i nauke.

Beograd, kojeg su jugoslovenske vlasti proglasile za otvoren grad, razoren je u napadu bombardera nacističke Nemačke, a tačan broj žrtava nikada nije precizno utvrđen. Procenjuje da je stradalo oko 4.000 građana Beograda koji je tada imao oko 370.000 žitelja.

Prema podacima istoričara, 6. aprila 1941. godine stradalo je oko 20.000 stanovnika Kraljevine Jugoslavije, a tokom naredne četiri godine u borbi s nemačkim okupatorima stradalo je oko 1,7 miliona ljudi.

BEOGRAD, 6. aprila 2012. (Beta)

Pogledajte još