Kučan: Milošević i Tuđman vodili rat protiv BiH

Kučan je za današnje izdanje "Dnevnog avaza" rekao da je međunarodna zajednica na vreme mogla sprečiti katastrofalne posledice, ali da on nijednog trenutka nije sumnjao da će BiH opstati i ostati nezavisna država.

"Ja sam mislio da treba odmah intervenisati i tražio sam, ne samo ja nego i drugi iz slovenačkog rukovodstva, kanale prema međunarodnoj zajednici da im kažemo da na vreme intervenišu. Mi smo naslućivali da se to neće završiti samo na snajperima, već da će to imati strahovite posledice. Nažalost, Srebrenica je samo stravični, krucijalni završetak", rekao je Kučan.

Dodao je da je znao da će BiH najviše stradati "za vreme procesa raspadanja Jugoslavije, i to zbog ignorisanja međunarodne zajednice i nerazumevanja pravih uzroka raspada".

"To je bio rat protiv BiH. On jeste kasnije dobio neke karakteristike etničkog sukoba, ali je, ustvari, to bio rat protiv BiH zasnovan na neostvarenom dogovoru između Miloševića i Tuđmana o podeli BiH"
, rekao je Kučan.

Prema njegovom mišljenju, Dejtonski sporazum prekinuo je rat, ali je priznao njegove rezultate, zbog čega bi trebalo ponovo doći do dogovora o zajedničkom življenju, "što bi moglo da zameni delove Dejtonskog sporazuma koji su BiH doveli do života poput onoga u ludačkoj košulji".

Pre 20 godina, 6. aprila 1992. godine, počela je opsada grada Sarajeva, koja je trajala skoro četiri godine. U Sarajevu je tada ubijeno 11.541 građana, a u celoj BiH preko 100 hiljada ljudi.

SARAJEVO, 6. aprila 2012. (Beta)

Pogledajte još