fbpx

Izložba za Hilandar

U galeriji "Progres" otvorena je izložba - dobrotvorna akcija "Manastir Hilandar – fotografije na platnu" Miodraga - Miše Brankovića. Celokupni novčani prihod biće poklonjen manastiru Hilandar, koji je 2004. godine izgoreo u požaru, kao učešće u pomoći za rekonstrukciju.

Za fotografisanje života Svete gore spolja i unutra, kao i za ovu dobrotvornu akciju, autor je dobio blagoslov igumana manastira. Svaka fotografija, a ima ih više od 30 i u tri veličine, unikatna je, bogato opremljena i ima hilandarski sertifikat, a tokom trajanja izložbe biće održani koncerti, promocije knjiga i druge kulturne manifestacije na temu Hilandara. Izložbu prati bogato opremljen i sadržajan katalog.

Svečanost otvaranje izložbe svojim nastupom uveličao je Hor Hrama svetog Save, Očenašom i srpskom himnom, a zatim je o Hilandaru, izložbi, autoru fotografija... govorio arhimandrit Danilo. Teško je govoriti o tako velikoj i toliko poznatoj temi, i o takvoj veličini u svakom smislu, a o kojoj je toliko toga rečeno, samim tim i fotografije Miše Brankovića, koje jesu na tom putu, skromnog i bogobojažljivog posmatrača, ali koji želi da doprinese veličini i slavi Hilandara na svoj način i prema svojim mogućnostima, jesu bogougodno delo koje treba pozdraviti i pohvaliti.

Celu ovu dobrotvornu akciju došao je da pozdravi i učestvuje u njoj broj ljudi dobre volje i iskrenih namera, a svi s jednom zajedničkom željom, a to je da srpska svetinja nad svetinjama, stožer naše kulture, istorije, tradicije , umetnosti i vere, ali i manastir koji pripada najužoj grupi najznačajnije svetske bašte, što pre doživi obnovu, koja će u punom, starom-novom sjaju još dugo biti svetionik srpskom, ali i drugim narodima koji veruju u ljubav, veru i nadu.

Nadamo se da će ova dobrotvorna akcija za pomoć u obnovi Hilandara, sa božjom pomoći, a Bog pomaže onima koji su spremni i žele da učine dobro delo, u potpunosti uspeti i mi je od srca podržavamo.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.