Kako udvaranje određuje vezu

Svest o vlastitom ponašanju, porukama koje šaljemo, a onda i o načinima udvaranja, može nam pomoći da unapredimo odnose s drugim ljudima, tvrde psiholozi.

Prvi utisak

Ništa nije novo, ako kažemo da je prvi utisak najbitniji. Stručnjaci upozoravaju da načinom flerta možemo da pošaljemo i pogrešan signal i privučemo pogrešnu osobu. Zato valja biti veoma obazrv, pa ako se to ponavlja promeniti način udvaranja.

Psiholozi smatraju da postoji pet načina udvaranja - telesno, tradicionalno, uglađeno, iskreno i zaigrano udvaranje.

Telo

Prve poruke se šalju telom, pogledima i dodirom. Telesno udvaranje uključuje otvoreno iskazivanje seksualnih interesa. Reč je o vezama koje se dosta brzo razvijaju, počivaju na telesnoj privlačnosti i jakim emocionalnim vezama između partnera.

Tradicija

Muškarci su ti koji povlače priv potez u skoro svim kulturama. Ovaj oblik udvaranja uobičajen je među parovima koji se duže poznaju. Obično se radi o zatvorenim osobama.

Maniri

Maniri najbitnija stavka uglađenog udvaranja. Danas je ovo udvaranje ništa drugo do pristojno ophođenje. Uzajamno se iskazuje pažnja i dele učtivi komplimenti.

Iskrenost

Tip udvaranja zasnovan na iskrenoj vezi ima za cilj jaku emotivnu vezu. Osoba za koju postoji zanimanje se veoma pažljivo sluša, pazi se na ono šta dotična osoba voli i radi. Žene su nešto sklonije ovom načinu udvaranja. Velika je mogućnost da je ovakav način udvaranja početak dugotrajne i ozbiljne veze, koju karakteriše emocionalna povezanost i telesna privlačnost.

Igranje

Ovaj način udvaranja ne podrazumeva dugotrajnu vezu i primarni mu je cilj povećanje vlastitog samopouzdanja. To, ipak, ne znači da onaj ko se pred vama šepuri igrančkim umećem nije kandidat za ozbiljnu vezu.

Pogledajte još