Prijatni mirisi - slatki snovi

Može li miris da "zasladi" vaše snove? Poznato je da izvesni mirisi, kao, na primer, lavanda, imaju uspavljujuće dejstvo ali kad zaspite, može li miris da utiče na to šta će te sanjati?

Da bi dobio odgovore na ova pitanja, profesor Boris Stak, otorinolaringolog sa Univerziteta u Manhajmu, u Nemačkoj, izložio je 15 uspavanih dobrovoljaca hemikalijama koje imitiraju smrad pokvarenih jaja i miris ruža.

"Najveći broj svakodnevnih mirisa imaju dve komponente: stvarni miris i komponentu koja vam iritira nos. Izlažući pacijente hemikalijama izabranih samo da ispuštaju mirisnu komponentu, možemo da ih stimulišemo izuzetno visokim dozama mirisa a da ih ne probudimo" - tvrdi Stak.

Stakov naučni tim zapravo je čekao sve dok dobrovoljci ne uđu u REM fazu spavanja, stanje u kome se uglavnom sanja, a zatim ih 10 sekunbdi izlagali visokim dozama namirisanog vazduha a zatim ih minut kasnije budili. Pacijenti su onda detaljno pričali o sadržaju snova i kako su se osećali.

Svi dobrovoljci imali su pozitivne i prijatne snove kad su bili stimulisani mirisom ruža ali gotovo košmarne i neprijatne kad su izlagani hemikaliji koja je imitirala smrad pokvarenih jaja. Stak ukazuje da mirisi utiču na "emocionalno bojenje" snova.

Naučnci sada špokušavaju da angažuju osobe koje pate od noćnih mora i da ih usnule izlože mirisima koji će im snove učiniti prijatnim.

"Odnos između spoljnih stimulacija i snova je nešto čega smo svi svesni. Ova početna istraživanja su značajan korak u razjašnjavanju ove veze i može imati značajne terapeutske koristi" - naglašava Iršad Ebrahim iz Londonskog centra za izučavanje sna.

Razultate svojih istraživanja, kako piše časopis Nju sajentist, Stak je izneo u Čikakgu na godišnjem skupu Američke akademije za otorinolaringologiju.

(FoNet)
MANHAJM, oktobar 2008. 

Pogledajte još