Arheološko blago Sirije u opasnosti

BEJRUT, 6. aprila 2012. (Beta-AFP) - Oružane borbe u Siriji ugrozile su arheološko blago koje se pljačka i uništaava, a u najvećoj opasnosti su antički grad Palmira i grčko-rimske ruševine Apameje, upozoravaju stručnjaci.

Majugroženiji spomenici su u krajevima koji nisu pod kontrolom režima. Na meti pljačkaša su muzeji, spomenici i arheološka nalazišta.

"Poslednja tri do četiri meseca sve je više pljačke. Dobili smo snimak na kojem se vide ljudi kako bušilicom vade mozaike u Apameji. U Palmiri su ilegalna iskopavanja", kazala je direktorka sirijskih muzeja Hiba al-Sakel.

Pobunjenici tvrde da je vojska, u pokušaju da povrati kontrolu nad nekim oblastima, bombardovala nekoliko mesta, uključujući grad Kalat al-Madik gde su srednjevekovna tvrdjava i rimski grad Apameju.

Broj pljački kojih je i ranije bilo, porastao je sa jačanjem sukoba tokom pobune protiv režima Bašara al-Asada, započete 15. marta 2011.

"Mislim da su pljačkaši stanovnici tih oblasti privučeni mogućnošću zarade koji ne shvataju značaj onoga što nalaze", kazala je Hiba al-Sakel i izrazila bojazan da bi "veliki deo istorije mogao da bude izgubljen".

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) zatražila je u krajem marta od "strana u sukobu" u Siriji da "obezbede zaštitu svoje izuzetne kulturne baštine".

Pogledajte još