Stoto izvodjenje Hasanaginice

BEOGRAD, 9. aprila 2012. (Beta) - Drama Ljubomira Simovića po motivima narodne pesme "Hasanaginica" u režiji Jagoša Markovića, biće izvedena jubilarni 100. put u utorak 10. aprila na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu.

U Markovićevoj režiji "Hasanaginica" je prvi put izvedena 30. decembra 2001. godine na sceni "Peti sprat", a prema najavi reditelja predstava je bila posvećena "svima koji su voleli, a to nisu umeli da pokažu", saopštilo je Narodno pozorište.

U jubilarnoj postavci lik Hasanage tumači Nenad Stojmenović, Hasanaginicu glumi Vanja Ejdus, a u predstavi učestvuju i glumci Radmila Živković, Aleksandar Srećković, Ksenija Jovanović, Darko Tomović, Srboljub Milin, Ivan Ivanov, Bojan Krivokapić i Stefan Buzurović.

Glumica Vanja Ejdus dobila je 2003. Sterijinu nagradu za ulogu Hasanaginice, a iste godine na Glumačkim svečanostima "Milivoje Živanović u Požarevcu glumici Kseniji Jovanović pripala je nagrada žirija publike, dok je Aleksandar Srecković bio proglašen za najboljeg glumca večeri.

Kako se navodi u saopštenju, kritika je ocenila da je reditelj predstave uspeo da pokaže da je sve prolazno i nestalno, osim "judske patnje i sujete koje ostaju zlokobno da traju kao pečat i usud čovekove gluposti i oholosti".

Pogledajte još