Milijarder beskućnik sve što poseduje nosi u jednoj kesi

Milijarder Nikolas Bergruen (50) vrlo je čvrstog stava da ne želi da kupi, pa čak ni da iznajmi kuću u kojoj bi živeo. Takođe, on smatra da mu nisu potrebni ni automobil, ni sat, jer sve što mu je potrebno može da stane u jednu papirnu kesu.

Ali, nemojte misliti da Nikolas živi na ulici. On svoju papirnu kesu i Blackberry od kog se ne odvaja zbog posla, seli iz hotela u hotel kako koju zemlju poslovno poseti. Tokom mesec dana Nikolas privatnim avionom promeni i 14 lokacija na svim krajevima planete.

Još 2000. godine Nikolas je prodao svoj stan na Petoj aveniji u Njujorku, a i privatno ostrvo kod Majamija.

- Nisam vezan za materijalne stvari i dobro je što uvek imam izbor. Sada imam svega nekoliko stvari. Srećom, čoveku ne treba puno i sve što nosim stane u papirnu kesu - kaže Nikolas.

Nikolas nema dece, a ni braće i sestara, tako da planira da pokloni veći deo svog bogatstva. Odeva se u ručno rađenu odeću sa svojim inicijalima, koju nosi dok se potpuno ne raspadne. Uživa da troši milione na umetnička dela Endija Vorhola i Demijana Hirsta, ali iste odmah poklanja muzejima.

Nije Nikolas Bergruen jedini milijarder koji je odlučio da svoje bogatstvo delom pokloni. Istu odluku je doneo i osnivač Facebooka Mark Cukerberg.

- Osećao sam kao da me svi ti predmeti poseduju. Imati nešto luksuzno i skupo uopšte nije toliko zanimljivo. Živeti u raskoši da bi drugima dokazao da sam bogat nema smisla. Naša dela su ono što ima trajnu vrednost - objasnio je Nikolas zašto je pre 12 godina izabrao ovakav život.

Osim što je za 881 miliona funti kupio udeo u "Burger Kingu", "siroti bogataš" je u odborima nekoliko svetskih muzeja.

Pogledajte još