Bakir Izetbegović osudio izjave Dodika

SARAJEVO, 9. aprila 2012. (Beta) - Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović zapretio je da će tužiti predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika "ukoliko nastavi da iskrivljuje istorijske činjenice, a naročito ako nastavi da laže o angažmanu Alije Izetbegovića u Drugom svetskom ratu ili tokom agresije na BiH 1992-95".

Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića, reagovao je u ponedeljak na izjave Milorada Dodika, koji je kazao da je "Alija Izetbegović u Drugom svetskom ratu pripadao fašističkim jedinicama, te da je zbog politike nasilja nad Srbima proterano 150.000 Srba iz Sarajeva".

"Alija Izetbegović je u Drugom svetskom ratu, kao mladić od 19 godina, regrutovan u partizansku vojsku i služio je u njoj šest mjeseci, odnosno do kraja rata. To je bila jedina vojska koju je Alija Izetbegović u tom ratu služio, te su navodi Milorada Dodika s tim u vezi potpune neistine", naveo je Bakir Izetbegović.

On je istakao da "s ponosom i istrajnošću nastavlja politiku svoga oca Alije Izetbegovića, istu onu politiku koja je nastojala da izbegne rat, ali koja u tome nije uspela jer se Dodikovi prethodnici nisu mogli zaustaviti u agresiji i genocidu, opkoljavanju Sarajeva, njegovom višegodišnjem granatiranju i razaranju, ubistvu 11.541 njegovih gradjana".

Izetbegović je dodao da je medju ubijenim Sarajlijama "mnogo i gradjana srpske nacionalnosti".

On je zaključio da je "Sarajevo danas podeljen grad, po zahtevu Dodikovih političkih prethodnika, a ne Alije Izetbegovića".

Pogledajte još