Svetislav Pešić: „Glavni cilj je održati entuzijazam“

U vrhunskom sportu su danas važne dve stvari, a to je da naučiš da treniraš i da znaš da se boriš, kaže Svetislav Pešić u intervjuu za portal nadlanu.

Nova sezona regionalne, Jadranske, lige počela je pre nedelju dana, a do sada su odigrana tri kola. Prema najavi učesnika, takmičenje će ove godine biti najneizvesnije, a za četiri mesta koja vode u Evripu boriće se 14 timova. Ono što je sigurno je da bar osam učesnika ravnopravno konkuriše za jedno od ta četiri mesta. Nakon tri kola na prvom mestu su četiri tima, koja imaju maksimalni učinak. Zadar je zbog najbolje koš razlike prvi, a slede Zvezda, Budućnost i Partizan. Sledeći vikend doneće i promene u vrhu, jer se u Beogradu sastaju Partizan i Zadar.

Popularnosti ovog takmičenja u mnogome će doprineti i novi tim Crvene Zvezde, predvođen iskusnin stručnjakom, Svetislavom Pešićem, koji je uneo dosta pozitivnih novina u tim, a publika ponovo rado dolazi na košarkaške mečeve da pruža podršku timu sa Malog Kalemegdana:

- Ne volim da hvalim ni igrače ni navijače dok ne prođe nekoliko utakmica, ali moram da kažem da mislim da imamo podršku prave košarkaške publike, jer navijaju kada protivnički tim ima loptu, a to nam mnogo pomaže. Protiv Olimpije smo skinuli čak 34 lopte zahvaljujući dobroj atmosferi - rekao je Pešić.

Na početku svake sezone postoji strah vezan za uigravanje ekipe i dostignutu formu. Zvezda je pokazala da je sve ukomponovala na najbolji način, a rezultat su tri pobede:

- Zadovoljni smo pobedama, ali istakao bih ipak motivaciju tima i entuzijazam koji pokazuju igrači. Danas su u vrhunskom sportu važne dve stvari, a to je da naučiš da treniraš i da znaš da se boriš. Samo timovi sa takvim igračima znaju da naprave rezultate. Mi to imamo i to je fantastična baza koju treba da zadržimo. To će nam biti najteži posao. Popravićemo i napad i odbranu, kao i šut, ali zadržati entuzijazam koji se sada vidi je glavni zadatak. Taj kvalitet nas je doveo do tri pobede koje smo ostvarili.

Crveno-beli su u prvom kolu pobedili FMP u Železniku, iako su gubili tokom čitavog meča, a u drugom kolu su nadigrali Krku u Ljubljani. Protiv Olimpije, koju su savladali sa 84:77, pokazali su najbolju igru, koju će pokušati da ponove i u narednim utakmicama. Prema rečima trenera Pešića prostora za napredak ima još dosta:

- Naše principe kolektivne odbrane još nismo savladali i zato dozvoljavamo lagane koševe. Dosta smo borbeni i to nam mnogo pomaže, mada još ne znamo sisteme koje smo vežbali. Ono što nas očekuje u narednih 14 dana su mečevi sa Vojvodinom i Splitom i nadam se da ćemo se još uigrati do tada. Nadam se i potpunom priključenju Amerikanaca, posebno Robertska koji se još privikava na život u Srbiji. Ima ogromnu i želju i motivaciju i moram da kažem da se radi o izuzetnom momku.

Roberts je drugo inostrano pojačanje kluba za ovu sezonu. Reč je o Lawrenceu Robertsu, Amerikancu sa NBA iskustvom, koji jako kratko igra i za grčki Olimpijakos. Uz Robertsa u Zvezdi se mnogo očekuje i od Amerikanaca Andrea Owensa , nekadašnjeg igrača NBA tima Juta Džez, a u prošloj sezoni standardnog člana Indijana Pejsersa. Owens igra na spoljnim pozicijama, a pre Američke profesionalne lige igrao je za Indijana Univerzitet, gde je u svojoj poslednjoj koledž sezoni bio jedan od glavnih igrača.

Iako su zabeležili tri pobede iz tri kola Pešić smatra da još dosta treba da se radi da bi se dostigla dobra forma, a uzrok nedovoljne spremnosti su i brojne povrede koje su ih pratile:

- Niko nije pripremljen dovoljno, pogotovo Roberts, zato što je poslednji došao u ekipu i odmah se povredio na prvom turniru u Francuskoj. Nedelju dana se lečio i nismo do kraja znali koliko je zaista opasno. Reč je o komplikovanoj povredi prepona, zbog čega nije ni trenirao i to se i vidi. Pred meč sa Zeleznikom je dobio i virusni grip, pa je bio „opaljen“ skroz do kraja. Tada je izgubio i ono malo što je uradio. Očekujemo da će raditi i trenirati dobro, a osnovna stvar j eda se on ne nervira i da mu sigurnost ne pada. Siguran sam da će nam pomoći onoliko koliko smo i planirali.

(old_image)Kada je došao u klub Pešić je istakao da su dešavanja u Crvenoj Zvezdi u proteklom periodu veliki izazov za njega da uradi nešto ozbiljno, što mu do sada i polazi za rukom:

- Moja motivacija je velika i želim da napravim tim koji će biti konkurentan ne samo na ovim prostorima već i u Evropi. Takođe imamo puno mladih talentovanih igrača, koji su mene uvek dodatno motivisali. Biće teško ali zato je izazov veći. Zahvalio bih se tročlanoj komisiji i generalnom menadžeru što su me pozvali. Stavili smo svoja imena u novi koncept Zvezde.

Novi koncept će graditi i brojna pojačanja u ovoj sezoni, a to su: Vladimir Štimac, Marko Kešelj, Marko Marinović, Milan Milošević, Filip Šepa, Nemanja Bjelica, Stevan Milošević, Andre Owens i Lawrenc Roberts.

Najveću proveru svog novog tima Zvezda će verovatno imati u 8. kolu Jadranske lige, kada će u Pioniru odigrati derbi sa Partizanom. 

Katarina Stojković

Pogledajte još