Priznanje NBS za finansijsku edukaciju dece i omladine

BEOGRAD, 10. april 2012. (Beta) - Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je u utorak da je dobila nagradu za finansijsku edukaciju dece i omladine u Srbiji na prvom Medjunarodnom samitu za finansijsku edukaciju i inkluziju dece i omladine, održanom u Amsterdamu.

Nagrada je prošle nedelje dodeljena NBS za "izvanredan doprinos za njeno vizionarstvo i inovativan pristup koji primenjuje u domenu finansijske edukacije mladih u svojoj državi", navodi se u saopštenju.

Skup u Amsterdamu, koji je organizovao Medjunarodni pokret za finansijsku edukaciju dece i omladine (Ćild and Youth Finance International), otvorio je guverner Centralne banke Holandije Klas Knot, u prisustvu visokih zvaničnika Evropske centralne banke, OECD-a, UNICEF-a, UNESCO-a, medjunarodnih finansijskih institucija i razvojnih banaka.

Pismo podrške pokretu za finansijsko opismenjavanje mladih je u toku samita stiglo i od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, sa preporukom za uvodjenje ovog vida edukacije kao prava mladih na obrazovanje, u okviru globalnih pokreta za održanje finansijske stabilnosti u svetu, smanjenje siromaštva i proklamovanih milenijumskih ciljeva UN.

Na skupu je prvi put bila okupljena većina učesnika u finansijskom opismenjavanju mladih širom sveta - profesori univerziteta, organizacije, fondacije velikih korporacija, centralne banke i ekonomski stručnjaci.

Bili su prisutni i stručnjaci iz oblasti tehnoloških inovacija, predstavnici nevladinih organizacija za pomoć deci i obrazovanje dece i omladine, kao i deca iz tih organizacija koja su iznela svoje vidjenje o potrebi finansijske pismenosti i finansijske inkluzije mladih u savremenom svetu.

Pogledajte još