fbpx

Kako smršati - nerešiv problem

Milijarde dolara se troše na programe za mršavljenje a Glas Amerike prenosi detalje o nedavnim nalazima koji bi mogli da stave tačku na raspravu o tome koja dijeta je najbolja.

U studiji koja je ovih dana objavljena u "Nju Ingland časopisu za medicinu" navodi se da manje od 25 odsto Amerikanaca koji pokušavaju da drže dijetu zaista izgubi težinu i da većina onih koji je izgube imaju teškoće da je i održe. 

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da više od jedne milijarde odraslih osoba u svetu ima prekomernu težinu i da se još 400 miliona smatra gojaznim. Dodatnih 20 miliona dece mlađih od pet godina ima prekomernu težinu. Da li bi mogli da izgubimo težinu?

Dijete koje su u modi traju i izgube popularnost, kako ljudi izgube kilograme i zatim ih ponovo dobiju. Ali tri dijete izgleda da su opšte prihvaćene.

Niskokalorična dijeta promoviše žitarice, voće i povrće. Dijeta sa niskim nivoom ugljenih hidrata zasniva se, pre svega, na proteinima kao što su jaja, meso, piletina, riba i poneko povrće. Najzad, tu je dijeta bazirana na mediteranskom načinu kuvanja. To uključuje manje porcije mesa i ribe i veće porcije voća, povrća, žitarica uz semenje i maslinovo ulje. 

U nedavno obavljenom istraživanju, nekoliko stotina pacijenata sa prekomernom težinom i gojaznih zamoljeno je da se drži jedne od te tri dijete.

Posle dve godine, pacijenti koji su koristili dijetu sa manje ugljenih hidrata izgubili su najviše kilograma.

Doktor Erik Vestman je jedan od istraživača na Medicinskom fakultetu Univerziteta Djuk. "Ne iznenađuje da je dijeta sa malo ugljenih hidrata omogućila veći gubitak težine zato što, kada jedete proteine i masnoće, to vas čini sitim pa ne morate da jedete više" - smatra on.

Prekomerna težina ili gojaznost često vode ka ozbiljnim zdravstvenim problemima. Hrana bogata mastima podiže nivoe holesterola i insulina, što zatim često vodi ka srčanim oboljenjima, moždanom udaru i dijabetesu.

Istraživači su ustanovili da dijeta sa manje ugljenih hidrata snižava te nivoe. "Dijeta sa manje ugljenih hidrata – ona sa manje pirinča, testenina, hleba i krompira – smanjuje nivoe insulina u telu. I sa tim smanjenim nivoom insulina, telo prizvodi manje lošeg holesterola" - tvrdi Vestman.

U ranijim kliničkim ispitivanjima bilo je teško izmeriti efikasnost dijeta za gubitak težine na duži vremenski period. Ova najnovija istraživanja, obavljena u Izraelu i SAD, bile su do sada najduža kontrolisana ispitivanja.

BOSTON, 13. oktobar 2008. (FoNet)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.