Sećanje na Titanik

LONDON, 10. aprila 2012. (Beta-AP) - Tačno 100 godina od dana kada je brod Titanik ispolovio iz Sautemptona na svoje prvo i poslednje putovanje, u toj engleskoj luci je serijom dogadjaja odata počast stradalima u potonuću tog luksuznog plovila.

Sautempton je bio dom trećini od više od 1.500 putnika koji su se udavili kada je Titanik 15. aprila 1912. udario u ledeni breg i potonuo u Atlantski okean, na svom putu ka Njujorku.

Više od 650 potomaka putnika na Titaniku okupilo se u utorak na ceremoniji na istom doku sa koga je Titanik isplovio 10. aprila 1912. Oni su bacali cveće i vence u vodu.

Minut ćutanja prethodio je snimku zvuka brodske sirene sa Titanika, koji se začuo na doku u Sautemptonu u podne, u istom trenutku u kome su pre 100 godina odvezana užad i brod krenuo na sudbonosno putovanje.

Služba na doku okončana je pesmom "Nearer My God To Thee", koju je, prema svedočenjima preživelih, svirao brodski orkestar u trenutku potonuća Titanika.

Nakon toga, stotine djaka iz Sautemptona prošlo je centrom grada, noseći transparente sa fotografijama lokalnih stanovnika koji su stradali u brodolomu.

Sautempton je danas, takodje, otvorio novi muzej - Morski grad (SeaCity), koji priča priču o povezanosti tog grada sa morem, sa fokusom na storiju o Titaniku.

Pogledajte još