Toksične supstance u lakovima za nokte

SAN FRANCISKO, 10. aprila 2012. (Beta-AP) - Pojedine američke marke laka za nokte koje su isticale da ne sadrže takozvani "toksični trio" hemikalija, zapravo sadrže opasne količine agensa koji izazivaju poremećaje u razvoju, saopštilo je kalifornijsko odeljenje za kontrolu hemikalija.

Poznato je da je izloženost tim supstancama povezana sa hroničnim bolestima, a stručnjaci ističu da su riziku najviše izloženi licencirani radnici salona u Kaliforniji i drugim državama SAD.

Istraga je obuhvatila proizvode 25 nasumično odabranih brendova, medju kojima brojne koji su na etiketama isticali da ne ne sadrže toluen, dibutil ftalat (DBP) i formaldehid, poznate kao toksični trio. Stručnjaci su naveli da je izloženost velikim količinama tih hemikalija bila povezana sa poremećajima u razvoju, astmom i drugim bolestima.

Utvrdjeno je da 10 od 12 proizvoda na kojima piše da ne sadrže toluen zapravo zadrže tu hemikaliju, od čega četiri u opasno visokim nivoima.

Pet od sedam tako označenih proizvoda sadržalo je dva ili više agensa u značajnim količinama.

U Evropskoj uniji zabranjena je upotreba DBP-a u proizvodnji laka za nokte, dok su dozvoljene količine formalina i toluena strogo ograničene.

Pogledajte još