Olovo u spirulini, dijetetskom dodatku

PEKING, 10. aprila 2012. (Beta-AP) - Kineska Državna agencija za hranu i lekove negirala je u utorak medijske navode da je davala oprečne izveštaje o ispitivanju količine olova u jednom prehrambenom proizvodu i time pokušala da prikrije problem.

Državna agencija Sinhua tvrdila je da je Agencija pokušala da zataška probleme u vezi sa prekomernom količinom olova nadjenoj u proizvodu spirulina, popularnom dodatku ishrani koji se dobija iz modrozelene alge.

U jednom izveštaju se navodi da je agencija davala navodno oprečne izjave o industriji za proizvodnju spiruline i da je zbog toga pokrenuta istraga o korupciji.

Agencija je navela da stoji iza rezultata inspekcije desetak marki spiruline, kojom je ustanovljeno da samo jedan brend sadrži prekomernu količinu olova i arsena.

Rezultati su objavljeni 30. marta, dok interni dokument agencije iz februara, koje je agencija Sinhua objavila prošlog meseca, ukazuje na raširenu kontaminaciju spiruline.

U dokumentu je nabrojano 13 marki tog proizvoda za koje se sumnja da sadrže previše olova, arsena i živu.

Agencija za hranu i lekove se bori da povrati reputaciju pošto je 2007. otkriveno da je njen zastupnik primao mito, nakon čega je imala niz problema, uključujući mleko kontaminirano melaminom, od kojeg je 2008. umrlo šest beba.

Pogledajte još