Izložba mapa i planova Petrovaradinske tvrdjave

NOVI SAD, 10. aprila 2012. (Beta) - Izložba mapa i planova Petrovaradinske tvrdjave otvorena je u utorak u centru grada, na uličnim panoima u Ulici kralja Aleksandra.

Tokom sledeće dve nedelje Novosadjani će moći da vide planove, mape i skice pojedinih objekata i same Tvrdjave iz 17, 18. i 19. veka, koji potiču iz Austrijskog državnog arhiva u Beču.

Na izložbi je predstavljen deo kartografske dokumentacije, koju su tokom 2010. i 2011. godine predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović i direktor Istorijskog arhiva grada Bogoljub Savin doneli iz Beča.

Aleksandar Jovanović rekao je da su planovi Tvrdjave prikupljani kako bi se širilo znanje o Petrovaradinskoj tvrdjavi.

"Blago koje imamo u Novom Sadu, jedinstveno je ne samo kod nas već i u čitavoj Evropi. Važno je da imamo jasnu sliku šta mi želimo da napravimo od Tvrdjave. Da bismo to imali, treba da znamo šta je Petrovaradinska tvrdjava", naveo je on.

Bogoljub Savin je objasnio da izloženi planovi ne predstavljaju sve dokumente te vrste o Tvrdjavi, već njihov najvažniji deo. Najstariji izloženi plan Petrovaradinske tvrdjave datira iz 1688. godine, a medju skicama se mogu videti i drugi planovi, kako objekti tako i sama Tvrdjava.

Pogledajte još