Grafike, lirika, san...

"Entropija" velikog formata

„Sačinjeni smo od iste građe od koje se snovi prave“- ovom Šekspirovom mišlju naslovljen je tekst u katalogu Ljiljane Ćinkul, i ta misao na jedan prefinjen i diskretan način pravi uvod u moguća sagledavanja grafike Dragana Momirova.

Dragan Momirov nam se u Galeriji Grafičkog kolektiva predstavio svojim najnovijim ciklusom digitalnih grafika velikog formata, nastalih u periodu 2000-2008. pod radnim naslovom „Entropija“.

 Eksperimentišući s najnovijim tehnološko- tehničkim mogućnostima, a istovremeno se oslanjajući na dobru tradiciju beogradske grafike, svodeći svoju grafičku poetiku na čiste površine, kontraste u kojima svetlost i boja dominiraju, i na osnovi, poznati, opšti, znak- a lični simbol, Dragan Momirov iznova stvara novu i novu grafiku, šireći prostore likovnih ideja svojim višemedijskim grafičkim rešenjima za neke nove eksperimente...

Za umetnika iza kog stoji veliki broj samostalnih i kolektivnih izložbi, kao i lep broj prestižnih nagrada iz oblasti grafičkog stvaralaštva, Dragan Momirov je, u stvari, skroman i tih čovek, i kao da ga u svakom trenu daleko više interesuje san u kom može živeti svoje lirske apstrakcije, nego život i stvarnost u kom jeste sve koliko apstraktno  toliko nelirično.

To je i prvi utisak kada se vide i njegove grafike, i čini mi se da je i publika, koja je došla na izložbu, osetila taj fini momenat vredan poštovanja.

Nama ostaje samo da vam preporučimo ovu odličnu izložbu i da obogaćeni i oplemenjeni Draganovim vizuelizacijama snova, punog srca čekamo njegove nove grafike i izložbu. 

Izložba je otvorena u ponedeljak, 13. oktobra, i trajaće do 31. oktobra ove godine.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još